Reuma

Wat is Reuma?
Reuma is een veelvoorkomend probleem in Nederland, ongeveer 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. De naam reuma is een verzamelnaam voor 100+ aandoeningen aan spieren, gewrichten en pezen.

Door de klachten kan pijn, vermoeidheid en stijfheid ontstaan waar men dagelijks last van heeft. Reuma komt voor op iedere leeftijd, het kan zowel bij kinderen voorkomen, als bij ouderen. Het vervelende is dat de meeste vormen van reuma helaas niet te genezen zijn.

Dit heeft onwijs veel invloed op het dagelijkse leven, sociale contacten, werk en hun omgeving. Veelal gaat het gepaard met onbegrip omdat niet iedere vorm van reuma ook daadwerkelijk zichtbaar is.

Meest voorkomende vormen van Reuma

  • Fibromyalgie; de letterlijke vertaling van fibromyalgie is ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Mensen met fibromyalgie hebben veelal last van pijn (over het hele lichaam), vermoeidheid en stijve spieren. Bijkomende klachten zijn o.a. stemmingswisselingen, concentratie- en geheugenproblemen, verwardheid, weinig energie, pijnaanvallen en slaapproblemen.
  • Jicht; doordat de stofwisseling bij mensen met jicht niet goed verloopt, hoopt urinezuur zich op. Hierdoor slaan urinezuurkristallen neer in de gewrichten. Dit kan zorgen voor gewrichtsontstekingen in één of meerdere gewrichten. Wanneer er een eerste aanval heeft plaatsgevonden is de kans op chronische jicht groot.
  • Reumatoïde artritis (RA); Reumatoïde artritis is een auto immuunziekte wat wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het lichaam valt zichzelf dus aan. Bij RA ontstaan er ontstekingen in de gewrichten, de ziekte kan zomaar ontstaan maar het is ook mogelijk dat het er stilletjes in sluipt.
  • Ziekte van Bechterew; Bij deze vorm van reuma zijn er ontstekingen in de wervelkolom en het bekken. Deze ontstekingen hebben gevolgen voor het lichaam, zo veroorzaakt het – vooral laag in de rug, rond de bil streek en de heupen – veelal stijfheid en (chronische) pijnklachten. Maar de klachten kunnen ook op andere plekken in het lichaam voorkomen zoals de gewrichten in de armen, benen, de huid, de darmen, ogen en pezen.

Wat voor behandelingen zijn er voor Reuma?

Medicijnen.

Voor de meeste vormen van reuma worden medicijnen voorgeschreven om de klachten te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om pijnstillers of ontstekingsremmers.

Fysiotherapie.

Voor mensen met fibromyalgie, artrose, reumatoïde artritis of de ziekte van Bechterew kan fysiotherapie helpend zijn om gewrichten en spieren zo soepel mogelijk te houden. Daarnaast kan het lichaam door de juiste oefeningen ook sterker worden. Het doel is altijd om pijn te verlichten, soepelheid te behouden en het proces te vertragen.

Ergotherapie.

Een ergotherapeut kan ondersteuning bieden bij de handelingen in het dagelijkse leven. De therapeut leert je om te bewegen op een manier zodat gewrichten of spieren zo min mogelijk worden belast. Dit kan gaan om activiteiten als eten, drinken, zelfzorg of huishoudelijke taken. Daarnaast kan een ergotherapeut hulpmiddelen aanvragen en hulp bieden om met deze middelen om te gaan.

Psycholoog.

Het hebben van een vorm van reuma kan dusdanig veel impact maken op je leven dat het gedrag er sterk door wordt beïnvloed. Gesprekken met een psycholoog kunnen helpen om het verwerkingsproces wat gemakkelijker door te komen.

Maatschappelijk werker.

Een maatschappelijk werker helpt je om te leren leven met de ziekte. Daarnaast zal hij meekijken hoe jij weer kunt functioneren in de maatschappij. Hierbij wordt ook je gezin, sociale contacten en het werk betrokken.

Reumaverpleegkundige.

Een reumaverpleegkundige is gespecialiseerd in het zorgen voor mensen met een reumatische aandoening.

shares