Psychische problematieken

Psychische problemen
In Nederland hebben ongeveer 3 miljoen mensen een vorm van psychische problematieken. Onder deze noemer vallen onder andere depressie, autisme, ptss, angst, burn-out, borderline en schizofrenie.

Deze klachten kunnen het leven erg lastig maken en kunnen voelen als een enorme blokkade. Een psychische stoornis uit zich bij ieder persoon weer anders. Vaak is het afhankelijk van wat diegene heeft meegemaakt of hoe hij of zij in elkaar steekt.

Dezelfde stoornissen hebben wel overeenkomsten, maar helemaal hetzelfde is het nooit. Het is dus belangrijk dat er een juiste behandeling of therapie gevonden wordt die aansluit bij de behoefte van de persoon in kwestie.

De meest voorkomende stoornissen en de symptomen

  • Depressoe; Iedereen heeft wel eens een baaldag, of een dipje maar een depressie gaat net een stap verder. Dit kan je leven (langdurig) in zijn greep houden en kan veel impact maken op je leven. Het is bij een depressie mogelijk dat men last heeft van suïcidale gedachten. Belangrijk is om te achterhalen wat de oorzaak van de depressie is zodat daar aan gewerkt kan worden.
  • Symptomen depressie; je voelt je sober, hebt nergens zin in, heb weinig of juist veel eetlust, gevoelens van schuld en waardeloos zijn, extreem moe, geen energie, suïcidale gedachten, rusteloos.
  • Angst- en paniekstoornissen; Bij een angst of paniekstoornis is er sprake van angst op momenten dat dit helemaal niet nodig is. Er is geen bedreigende situatie of iets wat kan gebeuren maar toch raakt de persoon in kwestie angstig en soms zelfs in paniek. Er zijn verschillende soorten angststoornissen zoals fobieën, PTSS, dwangstoornis.
  • Symptomen angst- en paniekstoornis; duizelig, zweten, verhoogde hartslag, misselijk, sneller en hoog ademen, trillend op de benen staan, tekeer gaan.
  • Eetstoornis; Een eetstoornis kan zich op meerdere manieren uiten. De een gaat juist heel veel eten en de ander stopt juist met eten. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, de meest bekende zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa.
  • Symptomen eetstoornis; eetbuien, overgeven, continu bezig zijn met eten, regels bedenken wat betreft het eten, maagpijn, voeding selecteren op goed of slecht, rusteloosheid, stress.
  • Autisme; Wanneer iemand autistisch is, is er een informatieverwerkingsstoornis in de hersenen. Er zijn meerdere vormen van autisme, bijvoorbeeld asperger en PDD-NOS en het uit zich bij ieder individu weer anders. Veelal is er moeite met het maken van contact, sociale gebeurtenissen, inleven in anderen en moeite met oogcontact maken.
  • Kenmerken Autisme; moeite met sociale interactie, niet kunnen inleven in anderen, non-verbale communicatie niet begrijpen, gezichtsuitdrukkingen niet herkennen, weinig oogcontact maken, focus op één taak, minder goede motoriek, moeite met aanraking van anderen, veelal op zichzelf.

Welke behandelingen psychische problematieken?

Psycholoog.

Een psycholoog gaat met je in gesprek om samen te kijken hoe het probleem vermindert kan worden. Er wordt gewerkt aan verandering van het gedrag, de denkwijzen en het gevoel. Gesprekken kunnen erg heftig en emotioneel zijn omdat moeilijke zaken besproken worden.

Psychiator.

Een psychiater kan met je gaan kijken naar jouw situatie. In principe is dit vergelijkbaar met een psycholoog maar dan een level verder. Een psychiater mag ook medicijnen voorschrijven.

Medicijnen.

Vaak worden er medicijnen voorgeschreven bij psychische problemen. Medicijnen kunnen helpen om het gedrag te reguleren.

Groepstherapie.

Soms kan het bij psychische stoornissen erg veel hulp bieden om in een groepstherapie te hebben. Ervaringen kunnen hier gedeeld worden met lotgenoten waardoor je wellicht weer kunt leren van de ander.

Opname.

Het kan voorkomen dat een psychisch probleem zo ernstig aanwezig is of zo’n grote rol speelt dat een opname noodzakelijk is. De persoon in kwestie wordt tijdelijk uit zijn of haar omgeving gehaald en krijgt een aantal weken/ maanden intensieve begeleiding om te werken aan herstel.

shares