Artrose

Wat is Artrose?
Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen steeds slechter wordt. Hoewel er vaak gedacht wordt dat dit een verouderingsziekte is, is het dat niet.

Artrose kan ontstaan na gewrichtsontsteking of zwakke gewrichtsbanden maar de ziekte komt ook op zichzelf voor. Artrose is een chronische ziekte en het verloop gaat langzaam progressief. Dit houdt in dat de klachten steeds erger zullen worden. Het kraakbeen wordt steeds dunner en zachter, wat ervoor zorgt dat het bot onder het kraakbeen vervormd.

Aan de rand van een gewricht kunnen knobbels ontstaan welke zichtbaar en voelbaar zijn.
Deze knobbels worden ook wel osteofyten genoemd.

Symptomen Artrose

  • Pijn in de gewrichten, pijnscheuten; dit wordt ook wel startpijn genoemd en is het eerste symptoom bij artrose.
  • Stijfheid; spanning of weerstand tijdens het bewegen.
  • Vervorming van gewrichten; door Artrose kunnen gewrichten zichtbaar veranderen. Zo kan een gewricht gaan uitsteken, breder worden of anders gaan staan.
  • Krakende gewrichten; dit is niet altijd het geval, maar het kan voorkomen dat gewrichten een krakend geluid maken bij het bewegen.
  • Ontstekingen; Wanneer een vergroeiing het gewrichtskapsel raakt, is het gevolg vrijwel altijd een ontsteking. Het gewricht zak dikker, warmer en roder worden. Daarnaast is het veelal pijnlijker en is er een kans dat de functie (tijdelijk) verminderd.

Wat voor behandelingen zijn er voor Artrose?

Oefentherapie/ fysiotherapie.

Dit soort therapie kan helpen om de gewrichten wat soepeler te houden en het proces te vertragen. Daarnaast worden hier ook de spieren getraind wat je lichaam sterker maakt. Er wordt ook gekeken naar de lichaamshouding en je krijgt tips hoe je het beste met de pijnklachten om kunt gaan.

Handtherapie.

Het komt bij artrose vaak voor dat er problemen ontstaan met de duim of vingers. Hiervoor is het mogelijk een operatie te ondergaan bij een plastisch chirurg. Om te herstellen van deze operatie kan een handtherapeut helpen om sneller te herstellen. Het komt veelal neer op oefeningen die gedaan dienen te worden om de mobiliteit en kracht in de hand te versterken.

Maatschappelijk werker / psycholoog.

Het is niet niets om te accepteren dat je een chronische ziekte hebt, een maatschappelijk werker kan hier ondersteuning in bieden. Daarnaast helpt hij om je plek in de maatschappij terug te vinden en wordt er gekeken naar de gezinssituatie, het werk en sociale contacten. Ook als je aanpassingen nodig hebt door artrose kan dit worden aangevraagd door een maatschappelijk werker. Een psycholoog kan ondersteuning bieden bij het verwerken van de ziekte en richt zich op het psychische stukje wat erbij komt kijken.

Ergotherapeut.

Een ergotherapeut biedt ondersteuning bij de dagelijkse handelingen. Je leert bewegen op een manier zodat je het lichaam het minste belast en krijgt handvatten hoe je dagelijkse activiteiten het beste kunt uitvoeren. Daarnaast wordt er meegekeken voor eventuele hulpmiddelen die het leven wat makkelijker kunnen maken. Er wordt voornamelijk gericht op activiteiten als eten, drinken, het huishouden en persoonlijke verzorging.

Orthopedische chirurgie.

Een orthopeed richt zich op de behandeling van het steun- en bewegingsapparaat. (Botten, pezen, gewrichten en spieren). De uiteinden van gewrichten kan hij gladder maken en als er losse stukjes bot in het gewricht zitten kunnen deze worden verwijderd. Indien de klachten door artrose in de heupen of knieën zitten, kan een orthopedisch chirurg een kunstheup of -knie plaatsen.

Plastische chirurgie.

Zoals eerder benoemd kan artrose zorgen voor vervorming van de gewrichten. Naast het feit dat dit erg pijnlijk is ziet het er ook minder mooi uit. Een plastisch chirurg kan hier hulp in bieden. Door zo’n operatie te ondergaan zal het er uiteindelijk weer mooier uitzien. Daarnaast kan het bijdragen aan minder pijnklachten en een verbeterde werking van het gewricht.

Neuroloog

Bij artrose speelt pijn een grote rol. Een neuroloog is gespecialiseerd in het zenuwstelsel en kan een rol spelen om de pijnklachten door artrose te verlichten.

Wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste zorgverzekeraar is om je eerst te realiseren wat voor behandelingen voor jou belangrijk zijn en waar je het komende jaar (denkt) gebruik van te gaan maken. Als je dit voor jezelf weet kun je op die punten die voor jou belangrijk zijn een zorgverzekeraar uitzoeken.

Verandering basispakket, gratis oefentherapie bij artrose
In Nederland heeft 1 op de 13 mensen last van artrose. Het is de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland en bijna 85% van deze groep heeft dagelijks pijn. Er is door de Tweede Kamer besloten dat artrosepatiënten vanaf 2018 de eerste 12 behandelingen bij oefentherapie vergoed krijgen uit het basispakket.
shares