Ontstaan van zorgverzekering

Een zorgverzekering is inmiddels vanzelfsprekend in Nederland, maar dit is lang niet altijd zo geweest. Omstreeks 1780 werden de eerste ziekenfondsen opgericht die vooral bedoeld waren voor de arme bevolking. In geval van ziekte konden zij zich op deze manier toch verzekeren van zorg. Artsen en apothekers richtten jaren later, in 1846, het Algemeen Ziekenfonds Amsterdam (AZA) op waar vooral de arbeidersklasse een verzekering ging afsluiten. Vanwege onder andere slechte voorwaarden van AZA richtte de arbeidersklasse rond 1900 het eerste particuliere ziekenfonds op voor eigen personeel. Binnen korte tijd kwamen er steeds meer bij. Waarop, niet veel later, de regering alles in goede banen wilde laten verlopen door middel van regelingen, zorgcontracten en zorgverzekeringspakketten.

Tijdens de oorlog in 1941 werd het hebben van een zorgverzekering in Nederland verplicht. Daarvoor was het een eigen keuze en was ongeveer twee derde van de bevolking gedekt voor zorg. Na de oorlog werden ziekenfondsen professioneler en werden er allemaal extra diensten aan toegevoegd. Kleine verzekeraars gingen met elkaar fuseren en zo werden er in die periode enkele tientallen verzekeringsondernemingen geteld.

Tot 2006 was er nog een verschil tussen particuliere verzekeringen en ziekenfondsen. Sinds 1 januari 2006 is dit verschil afgeschaft en is er een algemene basis zorgverzekering die voor iedereen – of je nu rijk of arm bent – gelijk is. Deze nieuwe wet wordt de Zorgverzekeringswet (ZVW) genoemd. Sinds de nieuwe wet van 2006 is het vergelijken van zorgverzekeringen ongekend populair geworden, omdat je zo een hoop kosten kunt besparen. Zorgverzekeringcheck.nl helpt je bij het kiezen en vergelijken van de beste zorgverzekeringen.

Geef een reactie